top of page

ARABA İTHALATI- GEÇİCİ ARABA İTHALATI- GURBETÇİLER

SORU: Yurtdışından sıfır veya kullanılmış taşıt ithal edebilir miyim?

CEVAP: Ülkemizde taşıt ithalatlarından ziyade pek çok eşyada kullanılmış, yenileştirilmiş yatık ve hurda eşyalar ithali Ekonomi Bakanlığı’nın iznine tabidir.

Taşıt olarak ifade ettiğimiz otomobil, motosiklet, çekici, kamyon ve otobüs ithalatlarında kullanılmamış olma şartı vardır. Yani ikinci el taşıt ithali yasaktır. Ayrıca taşıtlarda model yılı uygulaması da söz konusudur. Yani mevcut yıl içerisinde her yılın son dört (4) ayında üretilen Motorlu Araçlar ve Römorklar otomotiv ana sanayi ürünlerinin kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) olmamaları, ayrıca, dış ticaret mevzuatı ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde varsa alınması gereken tüm belge ve izinlerin ithalatçı tarafından ilgili mercilerden temin edilmesi kaydıyla ertesi yılın ilk dört (4) ayı içerisinde ithali uygun görülmektedir.

Kısacası 31 Aralık tarihinde imal edilen bir taşıt takip eden yılın Nisan Ayı’nın 30 una kadar ithal edilmek zorundadır. Yeni ve kullanılmamış dahi olsa 31 Aralık tarihinde üretilen bir araç 1 Mayıs günü ithal edilemez. Ya mahrecine iade edilmeli ya da transit edilerek yurt dışına gönderilmelidir.

Yukarıdaki şartları taşıması durumunda Sıfır kilometre bir taşıt ithal etmek mümkündür. Ancak yurtdışından alınan araçların yeni ve kullanılmamış oldukları, ithal edildikleri ülkede trafik tescillerinin yapılmamış olması gerekmektedir. Bu şartları sağlamadığı tespit edilen bir durum ortaya çıkarsa; yani araç yurt dışında trafiğe çıkmasa da, trafik tescili yapılmışsa; kullanılmış araç olarak değerlendirilir ve ithal etmek isteyen kişi ve beyannameyi imzalayan kişi hakkında yasal işlem yapılır. Taşıtların yurt dışında trafik tescillerinin yapılıp yapılmadığının tespiti çoğu zaman son kullanıcılar olarak tespiti pek mümkün olmadığından direkt olarak araç ithal etmek oldukça risklidir. Bu nedenle işi erbabına bırakmakta fayda var.

SORU: Yurtdışında yaşıyorum. Türkiye’de geçici süreli olarak iş sözleşmesi kapsamında çalışacağım. Görev sürem boyunca kendi aracımı Türkiye’ye getirerek kullanabilir miyim?

CEVAP: Evet yanınızda geçici kullanıma mahsus olarak araç getirebilirsiniz. Ancak bu durumu belgeleyebilmeniz gerekmektedir. Ayrıca aracınız için Tuning Kurumundan teminat alarak yurda sokabilirsiniz. Bu süre zarfında aracınız için Geçici trafik Tescil Belgesi düzenlenir. Ve MA veya MZ plaka alarak aracınızı TR plakalı olarak kullanabilirsiniz. Çalışma süreniz bitmeden süre uzatım talebinde bulunmanız ve Tuning kurumundan teminatınızı yeniletmeniz gerekmektedir. İş akdiniz süre bitiminden önce uzatılırsa; teminatınızı süresiz olarak alsanız bile, iş akdinizin bitmeden iş akdinizin uzatıldığını Tuning kurumuna muhakkak surette bildirmeniz gerekir.

SORU: Hangi durumlarda geçici araç ithal edebiliriz ve araç ne kadar süre ile Türkiye Gümrük Bölgesinde kalabilir?

CEVAP: 1) Öğrenim görmek amacıyla gelen bir öğrencinin yerleşim yerinde adına kayıtlı kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına, öğrencinin bu amaçla Türkiye Gümrük Bölgesinde kalacağı süre kadar,

2) Belirli bir süre ile görevini yerine getirmek amacıyla gelen kişilerin, kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına, görev süresi boyunca,

3) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik emeklilerin kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına iki yıl

4) Türkiye’de oturma iznine sahip Türkiye Gümrük Bölgesi dışından emekli yabancıların kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına ikamet izinleri kadar,

5) Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına yirmi dört ay,

6) 1 ila 5 numaralı alt bentlerde belirtilen sürelerin tamamını kullanmış veya yerleşim yeri şartını sağlayamayan; Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik kişilerin ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı olan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına yılda bir kez olmak üzere bir ay süre verilir. 

SORU: Almanya’dan dayım yabancı plakalı araba getirse bana bıraksa ben burada kullanabilir miyim?

CEVAP: Hayır kullanamazsın. Yurt dışından geçici süre ile yurda getirilen taşıtlara geçici ithalat izni verilebilmesi için; bu taşıtların, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik bir kişi adına ve bu bölge dışında tescil edilmiş olması ya da Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik bir kişiye ait olduğunun belgelendirilmesi gerekir. Bu durum belgelenemediği takdirde taşıtın yurda sınır kapılarından girişine izin verilmez.

Gurbetçiler tarafından Geçici ithalat yapılmasına izin verilen bu kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının acil bir durum nedeniyle ve bu durum süresince araç sahibi de araçta bulunmak şartı ile, sadece Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik kişilerce kullanılması mümkündür.

SORU: Yurt dışında yaşıyorum. Türkiye’ye izinde kullanmak üzere yabancı plakalı bir araç getirip bırakabilir miyim?

CEVAP: Evet. Yurtdışında yerleşik kişiler kendi adlarına kayıtlı olan veya vekalet aldıkları araçları Türkiye Gümrük Bölgesinde bırakıp Yurt Dışına çıkabilirler. Ancak bu durumda yurtdışına çıkış yapmadan önce ikametgahlarına en yakın gümrük müdürlüğüne gidip araçlarını bırakarak yurtdışına çıkacaklarını ve bu süre zarfında aracın kimse tarafından kullanılmayacağını beyan etmeleri gerekir. Bu beyana aykırı hareket edildiği yani kişisel kullanıma mahsus araçlarını kendilerinin dışında herhangi birinin kullandığı tespit edilirse 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 238. Maddesi özel kullanıma mahsus taşıtlar için gümrük vergileri tutarının dörtte biri oranında para cezası verilir.

bottom of page